Wie was Mlle Lenormand?

Waarschijnlijk heb je al eens gehoord over Mlle Lenormand de Franse waarzegster en kaartlegster. Ze werd geboren op 27 mei 1772 en Zij had een aanzienlijke faam tijdens het Napoleontische tijdperk en heeft meerdere voorspellingen via haar eigen ontworpen kaartendeck mogen doen die allen zijn uitgekomen. Ze werkte met verschillende waarzegtechnieken maar de voorspellingen met haar kaarten gaven toch de meest interessante resultaten. Door haar rake voorspellingen zat ze menigmaal gevangen. In die tijd was het zeker niet eenvoudig om voorspellingen te doen en zeker niet in de hogere kringen. Het is bekend dat in die tijd je leven in gevaar kon komen als je ook maar iets in die richting praktiseerde. Door haar vele rake voorspellingen werd ze alom geprezen en ook beschermd door vele hooggeplaatste mensen. Toch besloot ze haar eigen boekwinkel te beginnen en van daaruit verder te werken aan haar doel. Helaas zijn na haar overlijden al haar geschriften verbrand behalve de kaarten die nog steeds wereldwijd verkocht worden.    

 

Marie Anne Lenormand

Geboren

Marie Anne Adelheid Lenormand

27 mei 1772

Alençon, Normandië, Frankrijk

Gestorven

25 juni 1843 (71 jaar)

Parijs, Île-de-France, Frankrijk

Nationaliteit

Frans

Beroep(en)

boekhandelaar, necromancer, waarzegster en cartomancer

Ouder(s)

Jean Louis Antoine Lenormand, Marie Anne Lenormand (geboren Gilbert)

Marie Anne Adelaide Lenormand (1772-1843), ook bekend als Marie Anne Le Normand, was een Franse boekhandelaar, necromancerwaarzegster en cartomancer van aanzienlijke faam tijdens de Napoleontische tijd. In Frankrijk wordt Lenormand beschouwd als de grootste cartomancer aller tijden, zeer invloedrijk op de golf van Franse cartomancy die begon in de late 18e eeuw.

Vroege leven:

Lenormand werd geboren op 27 mei 1772 in Alençon, Normandië, als zoon van Jean Louis Antoine Lenormand, een draper, en Marie Anne Lenormand (geboren Gilbert). Lenormand werd op vijfjarige leeftijd wees en opgeleid in een kloosterschool. Lenormand verliet Alençon voor Parijs in 1786.

Carrière:

Arrestatiegravure van Marie-Anne Lenormand uit het boek frontispice van Les Souvenirs prophétiques d’une sibylle sur les causes secrètes de son arrêt (De profetische herinneringen aan een Sibylle over de geheime oorzaken van haar arrestatie), Parijs, 11 december 1809, door Mademoiselle Marie Anne Le Normand. 

Lenormand beweerde cartomantisch advies te hebben gegeven aan vele beroemde personen, waaronder leiders van de Franse Revolutie (MaratRobespierre en St-Just), keizerin Josephine en tsaar Alexander . Ze was meer dan 40 jaar actief.

In 1814 begon Lenormand een tweede literaire carrière en publiceerde veel teksten, wat veel publieke controverses veroorzaakte.  Ze werd meer dan eens gevangengezet, maar nooit voor heel lang.

 

 Dood: 

Graf van Lenormand, Begraafplaats Père Lachaise, Parijs, Frankrijk

Lenormand overleed in Parijs op 25 juni 1843 en ligt begraven in Divisie 3 van de begraafplaats Père Lachaise. Ze liet een fortuin van 500.000 Frank na en liet geen andere erfgenamen na dan een neef die op het moment van haar dood in het leger zat. Als vrome katholiek verbrandde haar neef al haar occulte parafernalia en nam alleen het geldfortuin mee dat ze achterliet.

Lenormand-kaarten: 

Een Lenormand kaart gebaseerd op een deck uit 1854

Na de dood van Lenormand werd haar naam op verschillende cartomancy decks gebruikt. Dit omvatte een deck van 36 geïllustreerde kaarten bekend als de Petit Lenormand, of gewoon “Lenormand-kaarten“, die vandaag de dag nog steeds op grote schaal worden gebruikt.  Het wordt vaak gebruikt voor waarzeggerij in Frankrijk, de Lage Landen, Midden-Europa, de Balkan en Rusland. Het verspreidde zich uiteindelijk naar Brazilië, waarschijnlijk via Europese en Russische emigranten.