Begrijp jij het belang van eigenliefde?

Angst voor de liefde komt vaker voor dan menigeen denkt. En de oorzaak is eigenlijk het gemis aan eigenliefde en vertrouwen in het zelf.
Dit vraagt wel enige uitleg. Eigenliefde is nog niet zo eenvoudig toe te passen. We roepen allemaal ‘’je moet meer van jezelf houden’’ en jij bent de belangrijkste persoon in je eigen leven. Maar als jij dit niet zo ervaart en je jouw hele leven anders hebt gehoord bv ‘’omdat anderen altijd belangrijker zijn dan jij’’, dan is dit niet zo’n eenvoudig gegeven.
En zoals je denk ik wel begrijpt, is het zeker niet eenvoudig om te begrijpen wat eigenliefde eigenlijk is.
Sommige mensen denken dat eigenliefde betekent dat je eens lekker mag gaan winkelen en leuke dingen kopen voor jezelf, of eens lekker uit eten gaan of een nieuwe auto kopen of wat je maar kan bedenken aan buitenissigheden.
Dit heeft niets met eigenliefde te maken en geeft maar tijdelijk bevrediging. Je mag jezelf zeker eens verwennen, daar is niets mis mee, maar het heeft niets te maken met eigenliefde, dit is meer afleiding van je daadwerkelijke gevoelens.
Eigenliefde gaat om zelfacceptatie, zoals je bent op het moment en in het moment waar jij jezelf in bevind. ‘’Ik zal dit eens toelichten.
Elk mens leeft in fases en elke fase heeft een beleving. In die beleving kun jij jezelf wel eens onzeker, angstig , waardeloos of nutteloos voelen. Dat is inherent aan de fase waar je door heen gaat.
Dit kan weer te maken hebben met je verleden, recent of langer geleden, en hoe je daar mee bent omgegaan in de fase waar je op dat moment inzat. Begrijp je het nog?
Wij mensen zijn geprogrammeerd van de wieg tot de dood. En alles daartussenin gaat gepaard met ervaringen en belevingen. Hoe we daarmee omgaan heeft te maken met ons bewustzijnsniveau van dat moment.
Kunnen we makkelijk door een fase heenkomen zonder al te veel problemen dan zijn we een ervaring rijker en zijn we in ons bewustzijn gestegen.
Maar komen we er niet zo eenvoudig doorheen en voelen wij ons bepaald niet lekker in ons vel zitten met alle gevolgen van dien, dan hebben we het er niet makkelijk mee.
We kunnen onszelf dan gaan afvragen wat er aan de hand is, en leggen dan een bezoek af aan de dokter. Meestal krijgen we dan een doos met pillen mee om rustiger te worden of bezoeken we in een ander geval een psycholoog. Dit omdat we met vragen zitten waar we niet uitkomen.
Meestal is het een opeenstapeling van het leven van alledag, drukte op het werk en als je een gezin hebt de zorg voor de anderen, en alles wat er nog meer bij kan komen kijken in een mensen leven.
We hebben het te druk, en we hebben maar één lichaam en dat heeft ook tijd nodig om te recupereren. De gedachte aan jezelf en je eigen leven komt meestal in de verdrukking. En het moment dat je voor jezelf kan hebben is weer verdwenen.
Houden van jezelf heeft alles te maken met hoe je zelfbeeld is. Hoe jij in je eigen leven staat. En hoe jij omgaat met je eigen gedachten en gevoelens.
Observeer jezelf eens en kijk dan eens hoe vaak jij jezelf verwaarloost. Hoe vaak ben je kritisch op jezelf en vind je jezelf weer eens dom, omdat je dit of dat bent vergeten en dat het je niet is gelukt om het een of ander voor elkaar te krijgen.
En stel jezelf dan ook eens de vraag , hoe vaak ben ik lief voor mijzelf, en accepteer ik mijzelf zoals ik ben met al mijn onvolmaaktheden, en ben ik blij als ik in de spiegel kijk, en hoe is je zelfbeeld nu, wat kan en mag beter?
Op vele vragen die je jezelf stelt kun je niet altijd een positief antwoord geven. En toch is het, als het over jezelf gaat , het belangrijkste om te doen. Jij bent zo belangrijk in je eigen leven ,en als je jezelf niet realiseert dat je gedachten en je oordelen over jezelf jouw leven kunnen maken en breken, dan kun je ook niet bij eigenliefde komen.
Angst om jezelf te zien zoals je werkelijk bent, en jezelf totaal te accepteren met alles erop en eraan houdt eigen liefde tegen.
De enige vraag die jij jezelf zou mogen stellen is: hou ik voldoende van mijzelf om eerlijk te zijn naar mijzelf door mijzelf compleet te accepteren of ben ik bang om liefde te ontvangen?
Kun jij liefde van jezelf ontvangen of heb je daar moeite mee en heb je daar hulp bij nodig?

Sta je open voor verandering? En voel je, dit is het moment om aan de slag te gaan met mijzelf?

Maak dan de weg vrij naar een bewuster en liefdevoller leven. Wacht niet langer, en neem contact op met mij via het contactformulier.